Wat is een vlinderstoel

Wat is een vlinderstoel en meer ..

Wij krijgen af en toe vragen over de vlinderstoel binnen en hebben de hier een selectie van gemaakt. Hieronder vindt je de belangrijkste vragen over de Vlinderstoel / BKF-stoel / Hardoy stoel / Butterfly stoel.

Wat is een vlinderstoel

Om gelijk maar met de belangrijkste vraag te beginnen. Wat is een vlinderstoel. Een vlinderstoel staat ook bekend als BKF stoel, Hardoy stoel of butterfly stoel. Het meeste is afgeleid van de designers van de stoel: Antonio Bonet, Juan Kurchan en Jorge Ferrarie Hardoy. Hardoy werkte in die tijd ook voor de bekende ontwerper Le Corbusier. De stoel was ontworpen voor een appartement gebouw in Buenos Aires.

Een Vlinderstoel is een stoelstijl welke bestaat uit een metalen frame en een groot, hangend aan het frame, zitvlak. Meestal is het frame zwart. Het originele ontwerp bevatte een leren zitting, maar tegenwoordig zien wij ook veel zittingen gemaakt van canvas of andere materialen.

Is de Vlinderstoel van Gewoon wonen het origineel?

Dit vereist wat meer uitleg. Het origineel werd in 1938 ontworpen en geproduceerd in Argentinië en in de jaren 40 in Amerika geproduceerd door Artek-Pascoe, Inc., New York. Door de oorlog en tekorten aan metaal verliep het productie proces traag.
Na de oorlog werden US productie rechten verworven door Hans Knoll en toegevoegd aan de Knoll lijn.

Snip20170728 1 large

Door het grote succes van de stoel ontstond er een enorme toeloop van ongeautoriseerde replicas. En na het verliezen van een rechtszaak over het eigendom van het ontwerp, stopte Knoll in 1951 met de productie van de Vlinderstoel. Sindsdien wordt de vlinderstoel door meerdere producenten in meerdere landen geproduceerd.

BIG BKF Buenos Aires is een producent uit de oorspronkelijke stad van de Butterfly stoel. Zij hebben hun eigen gepatenteerde onderstel en maken authentieke leren vlinderstoelen. Er is dus niet echt sprake van een originele producent, maar met onze stoelen van BIG BKF komen we erg dicht in de buurt van het origineel. Vooral omdat er ook gebruik gemaakt wordt van handgemaakte stoelen en premium plantaardig gelooid Argentijns leer.

Hoe zit een vlinderstoel

Daar kunnen we kort over zijn. Gewoon heerlijk en dit wordt alleen maar beter. Onze vlinderstoelen zijn gemaakt van echt leer en zullen door gebruik steeds soepeler worden. Dit zorgt ervoor dat hij telkens fijner gaat zitten.

Wat is het verschil met andere vlinderstoelen?

In tegenstelling tot andere replica vlinderstoelen, zijn wij trots op de kwaliteit en duurzaamheid van onze stoelen. Elke BKF stoel is handgemaakt van puur 100% Argentijns leer. Vier stukken leer samen genaaid en elke rand double gestikt ter versteviging.
Daarnaast heeft onze cover dezelfde afmetingen en ontwerp als de eerste originele vlinderstoel. Ook wordt de butterfly op dezelfde manier geproduceerd als het origineel.

Veel replica’s, vooral uit China en India, verschillen erg van het origineel. Vaak zijn ze kleiner en hebben een ander soort frame.

Hoe zet ik mijn Vlinderstoel in elkaar?

Daar is een heel mooi voorbeeld van. Gemaakt door de producent van de stoelen, BIG BKF.

Kijk hier

Wat is het verschil tussen de Polo en Vaqueta

Het leer van de Polo is bijna twee keer de dikte van het Vaqueta stoel. 3,2 mm tegenover 1,8 mm dikte. Het leer is hetzelfde leer wat ook wordt gebruikt voor het maken van zadels en laarzen. Het Polo leer heeft wat meer tijd nodig om zijn vorm te krijgen en soepel te worden. Hoe meer je de vlinderstoel gebruikt hoe soepeler en zachter het leer.

Is het leer behandeld? Kan het tegen water?

Al het leer is behandeld en absorbeert niet makkelijk water. Als water of wijn is gelekt op het leer, dan raden wij aan om gelijk een katoenen doek te gebruiken en daarna het leer voor 2 uur of langer in de zon te laten drogen.

Wat zijn de originele maten uit 1938?

De doos en stoel niet geassembleerd:
106 cm hoog, 16 cm breed en 16 cm diep.
Het frame open:
84 cm hoog, 78 cm breed op het hoogste punt, 68 cm breed aan de voorkant en 78 cm diep.
De leren cover:
84 cm top breedte, 80 cm onderkant breedte en 128 cm diagonaal.
Het gewicht van de vlinderstoel is in totaal ongeveer 11 kg. vlinderstoel afmetingen

Hoe moet het leer onderhouden worden.

Hier zal in de toekomst een uitgebreid artikel over komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *